Backstrap bandweven

Backstrap Bandweven

Lesgever Marieke Kranenburg


In 2014 ben ik begonnen met weven en al snel heb ik me gespecialiseerd in het band- en kaartweven. Mijn doel is om alle kennis die er is te bewaren en verder te verspreiden op een moderne manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dat doe ik in de vorm van een blog, workshops en verkoop van tutorials en patronenboeken. Ik heb een eigen atelier in Baarn, maar ik geef ook vaak op andere locaties les in Nederland en daarbuiten. Want wat is er nou leuker om je passie met andere geinteresseerden te delen!


Het weefgetouw wordt al eeuwenlang gebruikt om verfijnde en levendige patronen te creëren en heeft een diepe culturele en traditionele betekenis. Weven met het backstrap weefgetouw werd al in 2500 voor Christus gezien in de Maya-dorpen van Guatemala en Peru en vele andere Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Backstrap weven is een van de oudste vormen van weven, waarvan het vroegste bewijs teruggaat tot de brons-ijzertijd.


De authentieke manier om smalle banden te weven is ‘Backstrap’, in het Nederlands ook wel vertaald als “heupgetouw”. De term “heupgetouw” suggereert dat er een getouwtje nodig is, terwijl Backstrap veel meer het algemene principe beschrijft: je weeft met een band achter je rug om. Welke weeftechniek je gebruikt maakt niet veel uit; je kunt backstrap weven met kaarten, met een weefkam of met hevels. 


Het backstrap-weefgetouw die we in deze workshop gebruiken bestaat uit houten staven (backstrap loom) die makkelijk kunnen worden opgerold, opgeborgen en verplaatst en dus bijna overal kan worden gebruikt. Het ene uiteinde van het weefgetouw is vastgebonden aan een stevige boom of paal, terwijl het andere uiteinde aan de wever is vastgemaakt, zodat jouw lichaam deel wordt van het weefgetouw zelf. Op deze manier heb je volledig gebruik van jouw handen om met de wol te werken.  



In deze workshop maken we de eerste dag in de voormiddag onze eigen backstrap loom ism Harald van het Lepelhuis.  Zo heb je nadien jouw eigen loom om thuis eindeloos verder te experimenteren.  In de namiddag leer je met Marieke kranenburg een simpele ketting haspelen voor een band met verticale gekleurde strepen, hevels knopen en aanbrengen in de ketting en start je met weven.


Op de tweede dag maak je een ketting met een effen rand en een patroongedeelte met horizontale strepen. Na een stukje geweven te hebben, ga je patronen maken volgens de zogenaamde “pebble methode”, een veelvoorkomende manier van weven in Zuid-Amerika. Na wat oefening in het patronen weven, wordt uitgelegd hoe je door het gebruik van extra hevels het weven nog kunt versnellen.



.


Deze workshop staat momenteel niet ingepland, indien interessen stuur gerust een mailtje via het contactformulier, dan brengen we jou op de hoogte zodra deze opnieuw op de agenda staat.